Γράφτηκε από την Έρη Στεργίου.
Υλικά συνταγής (για 10 μερίδες) :
500 γρ. κρέμα γάλακτος
500 γρ. γάλα
3 σκελίδες σκόρδο
2 πρέζες μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κ.γ πάπρικα
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
300 γρ. μανιτάρια
8 πατάτες μέτριες
2 φέτες ψιλοκομμένο μπέικον
100 γρ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
1 πιπεριά Φλωρίνης
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση :
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα, το γάλα, το σκόρδο,το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα και το θυμάρι και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος από πάνω και σιγοβράζουμε για 4'. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε τις πατάτες να ξεκολλήσουν μεταξύ τους. Με μια τρυπητή κουτάλα τις βγάζουμε και τις στρώνουμε σε ελαφρώς λαδωμένο πυρίμαχο βαθύ σκεύος.
Ροδίζουμε το μπέικον σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε τα μανιτάρια και την πιπεριά. Τα αφήνουμε να μαραθούν για λίγα λεπτά και στην συνέχεια τα ρίχνουμε στις πατάτες. Περιχύνουμε με την κρέμα (αφού αφαιρέσουμε το σκόρδο). Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και την ψήνουμε για 25'-30'. Αφαιρούμε την λαδόκολλα πασπαλίζουμε με την γραβιέρα και ψήνουμε για 10' ακόμα μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια της πίτας. Την αφήνουμε 10΄να ''ηρεμήσει'' και σερβίρουμε.
Χρόνος προετοιμασίας : 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος : 40 λεπτά